onsdag 24 augusti 2011

Åk 7: Repetition: Obestämd & bestämd artikel

Du kommer väl ihåg vad en obestämd artikel är? 
Jo, om du tänker dig ett substantiv, t.ex. hund, katt, bil, flaska osv. så vet du att du kan sätta de små orden ”en” eller ”ett” framför substantiven. Det är dessa små ord som kallas för obestämd artikel, för när man använder dem, så vet man ju inte vilken/vilket substantiv man menar, t.ex. en bil. för det kan ju vara vilken bil som helst, eller hur?
I spanskan finns det, precis som i svenskan, två små ord som är obestämd artikel; un eller una.

Hur vet man då vilken av dessa man ska använda?

Jo, i spanskan delar man in substantiven i feminina eller maskulina ord. Det är inte alltid så lätt att veta om ett ord är maskulint eller feminint, men en liten grundregel är att om ett ord slutar på ett -a., så är det ganska säkert feminint och om ett ord slutar på –o, -e eller slutar inte alls på en vokal, så är det ganska säkert maskulint.

Den obestämda artikeln un ska vi använda framför alla maskulina substantiv och så sätter vi una framför alla feminina substantiv.

Maskulina substantiv: un helado, un perro, un gato, un coche, un melón
Feminina substantiv: una maleta, una camisa, una manzana, una mesa, una chica


Då ska vi gå igenom vad en bestämd artikel är, för att friska upp minnet.
I svenskan sätter vi ju på en ändelse på substantivet för att det ska bli i bestämd form och ändelserna vi använder är ju -en eller -et, t.ex. så blir en bil - bilen. Då har vi markerat vilken bil det är vi pratar om, eller hur?
I spanskan sätter man inte på ändelser, utan gör precis som i engelskan, man sätter ett litet ord framför substantivet istället, som talar om för oss att det är ett bestämt substantiv vi är ute efter. Ni känner ju till att man använder ordet the i engelskan, men i spanskan har man två små ord som man byter mellan; el och la och precis som i de obestämda fallen, så bestämmer könet på substantivet, vilken av dessa artiklar man ska använda. Om det är ett feminint ord, så sätter man la framför och om det är ett maskulint ord, så sätter man el framför.

Maskulina substantiv: el helado, el perro, el gato, el coche, el melón
Feminina substantiv: la maleta, la camisa, la manzana, la mesa, la chica

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag går i 7M2 spanska och jag har fortfarande inte kunnat hitta veckans läxa. varför???

Lana sa...

Hej!!! Hola!
Jag kommer att lägga alla läxor imorgon kväll. Läxa är till v 36 så det är två veckor dit.
Ha det så bra!!! Saludos! /Lana