onsdag 5 oktober 2011

Åk 9: América Latina

I Sverige tror vi ofta att hela Latinamerika ser likadant ut. Men skillnaden i klimat och hur människor lever är faktiskt mycket större i Latinamerika än vad den är hos oss i Europa.
I Latinamerika finns djungler med vilda djur, men också glaciärer och isberg. Det finns små indianbyar långt inne i djungeln, men också storstäder där folk jobbar på kontor och lever som i Europa.
Befolkningen i Latinamerika är blandad. En del härstammar från de européer som koloniserade Latinamerika. Andra är indianer vars förfäder var de mäktiga Maya- eller Inka- folken.
Men varför säger man Latinamerika och inte Sydamerika?
Med Latinamerika menas Sydamerika och de länder i Centralamerika, Nordamerika och Karibien som varit spanska eller portugisiska kolonier och som har en gemensam historia (till Latinamerika räknas inte Surinam, Guyana och Franska Guyana). Sydamerika är däremot bara länderna söder om Costa Rica. Till Sydamerika räknas inte t ex Mexico eller Cuba som ju också var spanska kolonier.
Ur Latinamerika av David Isaksson

Visste du att:
– Spanskan är det officiella språket, förutom i Spanien, i 19 Latinamerikanska länder och i ett afrikanskt land,
– Spanskan är det mest talade språket i världen efter kinesiskan,
– Cirka 400 miljoner människor talar spanska, bara i USA finns det ca 30 miljoner spansktalande (I USA, som inte har något officiellt språk, talas spanska av tre fjärdedelar av de cirka 40 miljoner latinamerikaner som bor i landet).
_________________________________________________________
Español es el idioma oficial de 21 países. La mayoría de ellos están en el continente americano. Aquí son los países donde hablan español:
En América del norte (millones de habitantes): México (97,9)
En América central: Guatemala (10,6) El Salvador (5,9) Honduras (5,9) Nicaragua (4,5) Costa Rica (3,3) Panamá (2,6) Cuba (10,6) Puerto Rico (3,9) República Dominicana (7,9)
En América del sur: Venezuela (22,2) Colombia (34,9) Ecuador (12,6) Perú (25,1) Chile (14,2) Bolivia (8,4) Paraguay (4,8) Argentina (34,2) Uruguay (3,2)
En África: Guinea Ecuatorial (0,4)
En Europa: España (41,1)

Ordlista:
Idioma = språk
País = land
La mayoría = de flesta
Habitantes = invånare
(Antalet av invånare i varje land som talar spanska är preliminärt)

 

Inga kommentarer: